БИС ТК 56

Относно получен стандарт/от месец ноември 2017г.
 
Изпращайте Вашите мнения относно представени стандарти към ТК56

Виж тук

За камаратаОбщо събраниеEU CULTUREСедмица на японското кино

Седмица на японското кино

scan0010 largeСЕДМИЦА НА ЯПОНСКОТО КИНО

07-13 ноември

ПОСОЛСТВОТО НА ЯПОНИЯ

ЯПОНСКАТА ФОНДАЦИЯ

НАТФИЗ “КРЪСТЬО САРАФОВ”

БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ПРИЯТЕЛСТВО С ЯПОНИЯ - ВАРНА

СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ЧИТАЛИЩЕ „ПРОБУДА” - СУВОРОВО

 7 – 13 ноември (сряда – вторник)

 всеки ден от 18.30 ч.

 Кинозала НАТФИЗ (ул. “Г. Раковски” № 114)

ВХОД СВОБОДЕН

Филмите са озвучени на японски език със субтитри на английски език. Ще бъдат излъчени 7 японски филма, подбрани от филмотеката на Японската фондация, като подробната програма на излъчванията ще бъде обявена на www.bg.emb-japan.go.jp

В програмата очаквайте:

 07 ноември - 18.30ч.

 ГЕНДЖИ МОНОГАТАРИ / РАЗКАЗ ЗА ПРИНЦ ГЕНДЖИ

 реж. Кодзабуро Йошимура, 1951, 124 мин.

 Филмът е първата екранизация на едноименния класически роман от 11 в. на придворната дама Мурасаки Шикибу, истински шедьовър в японската и световна литература. Действието се развива в столицата Киото някъде през 10 в. – време на небивал разцвет на императорския двор. Принц Хикару се ражда като син на императора и израства красив и много способен млад мъж. Филмовият разказ проследява живота на Генджи, изпълнен с блясък и любовни трепети, но и с изгнание и скърби.

08 ноември-18.30ч.

 ИЗВЪН ТОЗИ СВЯТ

реж. Джунджи Сакамото, 2004, 123 мин.

 Две години след края на Втората световна война в Токио, където все още цари следвоенен хаос, идва група младежи с музикални инструменти в ръце. Изкарват си прехраната като джаз музиканти в американските бази през периода на следвоенната окупация. Тук саксофонистът Хираока среща своя приятел Джо и общо петима души създават джаз групата “Lucky Strikers”. Всеки един от членовете на бандата носи в себе си рани от отминалата война. В клубовете с приглушена светлина, където изобилстват нови и непознати ястия и весела музика, музикантите намират сили да изградят живота си отново под очарователните звуци на джаза.

 09 ноември - 18.30ч.

 ЛЮБОВНО ПИСМО

реж. Тацуми Кумаширо, 1985, 108 мин.

 Киоко е на 33 и е успешен редакторна списание. Мъжът й Шоичи е учител по изкуства, има и син Сугуру. Един ден Шоичи получава тайнствено писмо и напуска дома си. Подателката на писмото се оказва Ецуко, някогашна любима на Шоичи, която е болна от левкемия и лекарите не й обещават повече от половин година живот. Това е любовна драма за агонията на изоставената жена, чийто мъж се връща при старата си любов, но и за приятелските чувства, които се зараждат между съпругата и любовницата. Филмът е заснет по мотиви от едноименния роман на Ренджо Микихико, който печели японската литературна награда Наоки през 1984 г.

 10 ноември - 18.30ч.

 ЗАЩО ПЪК НЕ

реж. Шохей Имамура, 1981, 151 мин.

 Годината е 1866, в Япония царят политически размирици. Генджи се връща от Америка, където е прекарал 6 години. Беден селянин, той попада в буря, докато превозва сурова коприна от Йокохама. Спасение на борда на американски кораб, който го отвежда в Америка. По същото време жена му Ине е продадена от болния си баща и работи като стриптизьорка. Генджи успява да открие Ине и двамата се прегръщат след 6-годишна раздяла... На фона на историческото движение сред народнитемаси „Ее джа най ка” (”Защо пък не”) и на селските бунтове в навечерието на реставрацията Мейджи, лентата рисува изпълненото с виталност всекидневие на бедните слоевена обществото в Едо.

 11 ноември - 18.30ч.

 СВОДНИКЪТ

 реж. Шохей Имамура, 1987, 124 мин.

 Филмът разказва част от житейската история на Мураока Ихейджи, който попада в Хонг Конг през 1901 г. само с дрехите на гърба си, без дом и пукната пара. Отива в японското консулство, където го натоварват със специална мисия в Манджурия... Филмът на Имамура Шохей, режисьор и на „Балада за Нараяма” (1983), е черна комедия, фокусирана върху един самозаблуждаващ се мъж и е един от малкото филми в японската кинематография, който засяга темата за японските проституиращи жени в Югоизточна Азия по оновавреме.

 12 ноември - 18.30ч.

НЕЯСЕН ОБРАЗ НА ЖЕНА

реж. Хейносуке Гошо, 1936, 111 мин.

Токио през 30-те години на 20 в. Племенникът на Фумикичи Сейичи споделя с него, че любовницата му от публичния дом Теруко носи неговото дете. Добросърдечният Фумикичи решава да поеме цялата отговорност върху себе си, забранява на Сейичи да говори за това с майка си и му нарежда да се раздели с Теруко. Фумикичи решава да излъже съпругата си, че Теруко всъщност е негова любовница. Един ден, когато разбира, че Теруко е починала в болницата, Сейичи решава да разкрие цялата истина за сложната ситуация...

 Режисьорът Хейносуке Гошо е израснал в семейство на търговец в Токио и с лекота успява да пресъздаде света на хората от средната класа.

 13 ноември - 18.30ч.

 МОМИЧЕТАТА ОТ ИДЗУ

реж. Хейносуке Гошо, 1945, 74 мин.

 Действието се развива в разгара на Втората световна война. Баща и двете му дъщери живеят в Идзу, където имат малък ресторант. При тях се настанява и младият Мияучи, който се превръща в причина за много сърдечни вълнения в семейството. Филмът е един от малкото, създадени през 1945 г., и е първата любовна история, пусната по кината в Япония едва две седмици след нейната капитулация. Режисьорът Хейносуке Гошо е един от най-добрите в зората на развитието на японската кинематография и режисира първия озвучен японски филм „Жената на съседа и моята съпруга” през 1931 г.

Вход за членове

Търсене

КИИП РК Благоевград,
КИИП РК Бургас,
КИИП РК Габрово,
КИИП РК Кюстендил,
КИИП РК Ловеч,
КИИП РК Силистра,
КИИП РК Кърджали,
КИИП РК Русе,
КИИП РК Разград

договори (споразумение) за сътрудничество с КИИП РК София-град.

• Международна среща с водещи представители на Научно проектантски център /НПЦ/ „Развитие города“ и Московски държавен университет по строителство /МГСУ/ - град Москва, Руска Федерация

• Международна Кръгла маса на тема „Цени и защита на цените за проектиране“ с участие на гости от Инженерната камара на Саксония, ФР Германия, Инженерната камара на Република Сърбия и Република Чехия

Повече...

EU CULTURE

24.май - Ден на славянската писменост и култура

 

 

 Повече...

В Началото