Книги

ИЗДАНИЯ НА КИИП РК СОФИЯ-ГРАД, ИЗДАНИЯ НА КИИП, ДРУГИ ИЗДАНИЯ

Виж тук

Нормативни документиЕврокодовеEU CULTUREСедмица на японското кино

Седмица на японското кино

scan0010 largeСЕДМИЦА НА ЯПОНСКОТО КИНО

07-13 ноември

ПОСОЛСТВОТО НА ЯПОНИЯ

ЯПОНСКАТА ФОНДАЦИЯ

НАТФИЗ “КРЪСТЬО САРАФОВ”

БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ПРИЯТЕЛСТВО С ЯПОНИЯ - ВАРНА

СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ЧИТАЛИЩЕ „ПРОБУДА” - СУВОРОВО

 7 – 13 ноември (сряда – вторник)

 всеки ден от 18.30 ч.

 Кинозала НАТФИЗ (ул. “Г. Раковски” № 114)

ВХОД СВОБОДЕН

Филмите са озвучени на японски език със субтитри на английски език. Ще бъдат излъчени 7 японски филма, подбрани от филмотеката на Японската фондация, като подробната програма на излъчванията ще бъде обявена на www.bg.emb-japan.go.jp

В програмата очаквайте:

 07 ноември - 18.30ч.

 ГЕНДЖИ МОНОГАТАРИ / РАЗКАЗ ЗА ПРИНЦ ГЕНДЖИ

 реж. Кодзабуро Йошимура, 1951, 124 мин.

 Филмът е първата екранизация на едноименния класически роман от 11 в. на придворната дама Мурасаки Шикибу, истински шедьовър в японската и световна литература. Действието се развива в столицата Киото някъде през 10 в. – време на небивал разцвет на императорския двор. Принц Хикару се ражда като син на императора и израства красив и много способен млад мъж. Филмовият разказ проследява живота на Генджи, изпълнен с блясък и любовни трепети, но и с изгнание и скърби.

08 ноември-18.30ч.

 ИЗВЪН ТОЗИ СВЯТ

реж. Джунджи Сакамото, 2004, 123 мин.

 Две години след края на Втората световна война в Токио, където все още цари следвоенен хаос, идва група младежи с музикални инструменти в ръце. Изкарват си прехраната като джаз музиканти в американските бази през периода на следвоенната окупация. Тук саксофонистът Хираока среща своя приятел Джо и общо петима души създават джаз групата “Lucky Strikers”. Всеки един от членовете на бандата носи в себе си рани от отминалата война. В клубовете с приглушена светлина, където изобилстват нови и непознати ястия и весела музика, музикантите намират сили да изградят живота си отново под очарователните звуци на джаза.

 09 ноември - 18.30ч.

 ЛЮБОВНО ПИСМО

реж. Тацуми Кумаширо, 1985, 108 мин.

 Киоко е на 33 и е успешен редакторна списание. Мъжът й Шоичи е учител по изкуства, има и син Сугуру. Един ден Шоичи получава тайнствено писмо и напуска дома си. Подателката на писмото се оказва Ецуко, някогашна любима на Шоичи, която е болна от левкемия и лекарите не й обещават повече от половин година живот. Това е любовна драма за агонията на изоставената жена, чийто мъж се връща при старата си любов, но и за приятелските чувства, които се зараждат между съпругата и любовницата. Филмът е заснет по мотиви от едноименния роман на Ренджо Микихико, който печели японската литературна награда Наоки през 1984 г.

 10 ноември - 18.30ч.

 ЗАЩО ПЪК НЕ

реж. Шохей Имамура, 1981, 151 мин.

 Годината е 1866, в Япония царят политически размирици. Генджи се връща от Америка, където е прекарал 6 години. Беден селянин, той попада в буря, докато превозва сурова коприна от Йокохама. Спасение на борда на американски кораб, който го отвежда в Америка. По същото време жена му Ине е продадена от болния си баща и работи като стриптизьорка. Генджи успява да открие Ине и двамата се прегръщат след 6-годишна раздяла... На фона на историческото движение сред народнитемаси „Ее джа най ка” (”Защо пък не”) и на селските бунтове в навечерието на реставрацията Мейджи, лентата рисува изпълненото с виталност всекидневие на бедните слоевена обществото в Едо.

 11 ноември - 18.30ч.

 СВОДНИКЪТ

 реж. Шохей Имамура, 1987, 124 мин.

 Филмът разказва част от житейската история на Мураока Ихейджи, който попада в Хонг Конг през 1901 г. само с дрехите на гърба си, без дом и пукната пара. Отива в японското консулство, където го натоварват със специална мисия в Манджурия... Филмът на Имамура Шохей, режисьор и на „Балада за Нараяма” (1983), е черна комедия, фокусирана върху един самозаблуждаващ се мъж и е един от малкото филми в японската кинематография, който засяга темата за японските проституиращи жени в Югоизточна Азия по оновавреме.

 12 ноември - 18.30ч.

НЕЯСЕН ОБРАЗ НА ЖЕНА

реж. Хейносуке Гошо, 1936, 111 мин.

Токио през 30-те години на 20 в. Племенникът на Фумикичи Сейичи споделя с него, че любовницата му от публичния дом Теруко носи неговото дете. Добросърдечният Фумикичи решава да поеме цялата отговорност върху себе си, забранява на Сейичи да говори за това с майка си и му нарежда да се раздели с Теруко. Фумикичи решава да излъже съпругата си, че Теруко всъщност е негова любовница. Един ден, когато разбира, че Теруко е починала в болницата, Сейичи решава да разкрие цялата истина за сложната ситуация...

 Режисьорът Хейносуке Гошо е израснал в семейство на търговец в Токио и с лекота успява да пресъздаде света на хората от средната класа.

 13 ноември - 18.30ч.

 МОМИЧЕТАТА ОТ ИДЗУ

реж. Хейносуке Гошо, 1945, 74 мин.

 Действието се развива в разгара на Втората световна война. Баща и двете му дъщери живеят в Идзу, където имат малък ресторант. При тях се настанява и младият Мияучи, който се превръща в причина за много сърдечни вълнения в семейството. Филмът е един от малкото, създадени през 1945 г., и е първата любовна история, пусната по кината в Япония едва две седмици след нейната капитулация. Режисьорът Хейносуке Гошо е един от най-добрите в зората на развитието на японската кинематография и режисира първия озвучен японски филм „Жената на съседа и моята съпруга” през 1931 г.

Вход за членове

Търсене

Договори/споразумения с Регионални колегии

 
РК Бургас
РК Ловеч
РК Пазарджик
РК Разград
РК Силистра

 

• Международна среща с водещи представители на Научно проектантски център /НПЦ/ „Развитие города“ и Московски държавен университет по строителство /МГСУ/ - град Москва, Руска Федерация

• Международна Кръгла маса на тема „Цени и защита на цените за проектиране“ с участие на гости от Инженерната камара на Саксония, ФР Германия, Инженерната камара на Република Сърбия и Република Чехия

Повече...

naroden-teatyr - CopyEU CULTURE

Съгласно подписан договор за партньорство с Народен театър „Иван Вазов“ всеки член на КИИП РК София-град може да ползва преференциални цени за закупуване на билети за всички постановки на всички сцени на Народния театър.
Текуща програма на Народен театър „Иван Вазов“ може да намерите на: http://nationaltheatre.bg/programa-2/.  

Повече...

В Началото