NachaloKIIP

4lenski vnos2024

НачалоНовиниСъбития31.12.2020 Съобщение

31.12.2020 Съобщение

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПС „ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО” ПРИ РК „СОФИЯ-ГРАД”  И ТЕЗИ, ЗА КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНТЕРЕС

Климатичните промени и близостта на България до зоната на средиземноморските циклони са обстоятелства, които водят до промяна в интензивността на валежите в нашата страна. Тези обстоятелства не се отчитат от нормативната уредба към 2020г. и продължаваме да оразмеряваме отводнителните системи на сградите за нормативен оразмерителен дъжд с продължителност 5 минути и повторяемост на дъжда веднъж на 5 години, съгласно Наредба №4/2005г. за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации с позоваване към Наредба №РД-02-20-8/2013г. за проектиране, изграждане и експлоатация на канализационни системи.
Дъждовните води от екстремално интензивни валежи регистрирани през последните години претоварват основните отводнителни системи оразмерени за нормативна интензивност на дъждовете, която в някои случаи е по-ниска и като краен резултат се натрупва дъждовна вода върху покривите на сградите.
В тази връзка считаме, че е наложително да бъде обсъдена в широк кръг от специалисти необходимостта от изменение и допълнение на действащата нормативна база в тази област.
Бихме желали всички инженери проектанти участващи в изработването на инвестиционни проекти на отводнителни системи за дъждовна вода от покриви на сгради да споделят своите виждания по поставения проблем, за да се избегнат нежелани претоварвания на строителните конструкции от наводнявания на покриви.
В тази връзка предлагаме на вашето внимание следната анкета.

https://forms.gle/1ZGWNcGffPuuzsbW8

Лице за контакт при въпроси, свързани с попълване на Анкетата.
инж. Балчо Балчев, тел: 0888 853 982

metodika

Търсене

kalkulator

В Началото