NachaloKIIP

4lenski vnos2024

Bansko jazz fest

bansko1Всяко лято Банско забравя за ските и потъва в еуфорията на своя джаз фестивал. Тази година той се проведе за 15-ти път.

За  юбилея създателят на фестивала д-р Емил Илиев споделя: „Положихме всички усилия да направим 15-то издание като ателие - колкото се може по атрактивно и за публиката и за самите изпълнители. Това е трудна задача в тази тежка икономическа криза. Изключително сложно е да се намерят средства за даден проект, за ангажирането на изпълнители от световна класа. Но въпреки всичко успяхме да направим програма, на която всеки фестивал може да ни завиди.

Колкото повече се занимавам с организацията на този фестивал - като време, контакти с публика, изпълнители, критици, стигам до убеждението, че фестивалът трябва да бъде пъстър. Само тогава може да има успех. Сега където и да отидеш по света – Швейцария, Холандия, модата е на ретро музиката – модерно е да се слушат Луи Прима, Рей Чарлз, мелодии от 50-те и 60-те години. Защото музикалните произведения от последните 20 години не се оказаха достатъчно атрактивни, за да грабнат сърцата на младежта. Тя откри в музиката отпреди половин столетие своята "любима музика". В Швейцария бях изумен да видя как млади хора танцуват и се забавляват с джаз. Има промяна в нагласата на обществото какво да слуша.

В оптимизма на тази музика е разковничето за успеха сред сегашната младеж. Битувайки в съвременното пространство, младежта е заобиколена от лоши новини по първите страници на вестниците и от безпътица. Не мисля, че по цял ден хората трябва да бъдат заливани с варварски престъпления. В същото време днес са умрели и 100 хиляди души от глад по света. Но кой обръща внимание на този факт. Търсят се сензации, всява се невероятен песимизъм в душите на хората и особено на младежта. И без това за тях няма работа и се чудят как да преживяват в такова общество.

На този фестивал имам не един фаворит. Като начало ще спомена Чампиан Фултън. За мен това е бъдеща звезда от  голям калибър. След 10 години хората ще говорят за нея както говорят за Даяна Крол. За мен голям саксофонист е Ханс Дълфър, който доставя изключително удоволствие на любителите на хубавата джаз музика. Въпреки че много по-полулярна от него е дъщеря му Кенди. Видяхме колко е атрактивна преди три години в Банско. Тя работи по света с най-големите музикални звезди. Друг мой фаворит е Мънго Джери блус бенд и Рей Дорсет - вечен композитор, певец, блусар от най-чист вид. Задно с Биг Лени Пауър Ексон той прави невероятен купон и събира хиляди танцуващи.

Понеже аз съм голям ценител на Шопен, ще изтъкна поляците от Ягоджински трио, които са виртуозите на Шопен в джаза. Те адаптират всичко от Шопен като джазови пиеси. Свирят по превъзходен начин.

За групата Севън Кингс , която е обновен и подмладен състав на Джипси Кингс могат да се говорят само суперлативи. Тя прави зашеметяващ латино спектакъл. Между моите фаворити е и  групата  Джаз конекшън от Холандия.

Трудно се прави фестивал в период на криза, но устояваме. Трябва упорито да се преговаря, за да идват  музикантите на цени, съобразно средствата с които ние разполагаме. Днес всички правят отстъпки. Бих казал, сега е добър момент да докараш в България много звезди на по-ниски цени. Това се усеща в цял свят. В една сфера като футбола, където се дават много нечисти пари, за да се намалят разходите Италия например продаде голям брой скъпо платени футболисти. Тенденцията на поевтиняване на звездите се случва и в музикана.

Радостното е, че нашите зрители всяка година се увеличават. В Банско започнахме със сто пейки на площада, 400 седящи места и 200 – 300 правостоящи. Постепенно нещата се промениха. В момента имаме над 1200 седящи места, които винаги са запълнени и още 2 – 3 хиляди правостоящи всяка вечер. На мега концерти като на Соломон Бърг, Лили Иванова се събираха по 8-9 хиляди души, всички подстъпи към площада бяха запълнени от множеството. В Банско идват много хора. Пред общинската администрация съм поставил въпроса, че трябва да се търси начин фестивалът да има няколко сцени, да се направи закрит летен театър.Може би в бъдеще ще се търсят и пари по европейско програми. 

Засега ние не сме си го позволявали, защото следваме еволютивен път на развитие. Не съм привърженик на големите скокове. Обществото само трябва да узрее, че след като 10 000 души са дошли за фестивала, трябва да се построи театър. И полека лека този фестивал да се разраства. Новата общинска администрация показва, че има желание, проявява разбиране, но ще видим какви са възможностите във финансов аспект.

Моята голяма радост и усещане за красотата на събитието е  когато има хубав концерт, когато изпълнителите на сцената са въодушевени, а публиката е във възторг и ги оценява по достойнство. Стоя отстрани на сцената, наблюдавам площада и усещам магнетизма на мига.“

bansko1 bansko2 
 bansko5  bansko4
bansko14  bansko3
 bansko7  bansko8

metodika

kalkulator

Търсене

В Началото