NachaloKIIP

4lenski vnos2024

НовиниСъобщениe 04.12.2023 г

Съобщениe 04.12.2023 г

head logo KIPP i Uni arhi

ДЕН НА УПРАВЛЕНИЕ НА МОСТОВЕТЕ

Понеделник, 11 Декември, 2023 г. 14:00 – 18:00
Зала 222, УАСГ

Лектор: Божидар Янев
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Управлението на мостове и изобщо на инфраструктурата е сравнително нова инженерно-икономическа специалност, възможна благодарение електронната обработка на иформацията. Изложеният материал черпи от 45-годишния опит на преподавателя в академични изследвания, преподаване и управление на мостровете на гр. Ню Йорк, където той основава отдел за целта през 1990 г. Цитира се неговият текст Bridge Management, John Wiley, 2007. Материалът е групиран в следните основни теми:

  1. Основно противоречие между инженерните и икономически модели на търсене и предлагане.
  2. Проектиране на мостовете.
    Продуктът еволюира вследствие на нови материали, методи на транспорт, структурни форми, специализация.AASHTO претърпява 3 последователни ревизии от Допустими Напрежения (ASD) към Гранични Състояния (LFD), към Фактурирани Товари и Съпротивления (LRFD). Изисквания за дуктилност и статическа неопределимост.
  3. Процесът еволюира с въвеждането на инвентаризация, системи за управление на информацията, експолоатационен цикъл, интегрални инфраструктурни съображения. Инспекциите и системите за уптравление стават задължителни. Държавните субсидии променят своята политика. Видове оценки на състоянието: описателни и директивни, количествени и качествени. Последни нововъведения във федералната практика.
  4. Модели на деградация, детерминизъм и вероятности.
  5. Взаимодействие, равновесие на средствата: реконструкция, ремонт, поддръжка. Обект и мрежа, оптимизация и приоритизация. Равновесие на състоянието на мрежата. Метод на отчисленията.
  6. Нов смисъл на термините здравина, устойчивост и издържливост (robustness, resilience, sustainability).
  7. Примери от практиката в САЩ и другаде.

Сесията приключва с време за въпроси.

metodika

Търсене

kalkulator

В Началото